Pelasta Itämeri -palkinnon voitti Origin by Ocean – levään perustuvasta liiketoiminnasta haetaan ratkaisua rehevöitymisongelmaan

Origin by Ocean -yrityksestä palkinnon vastaanotti Mari Granström.

Vene 20 Båt -messuilla palkittiin Origin by Ocean Suomen Messusäätiön Pelasta Itämeri -palkinnolla merkittävästä työstä, jota yritys tekee ympäristön ja erityisesti Itämeren hyväksi. Toiminnallaan se osoittaa, että ympäristön pelastaminen voidaan myös kääntää taloudelliseksi voitoksi.

Origin by Oceanin visiona on luoda Itämeren levää hyödyntävää liiketoimintaa Suomeen. Vesistössä sinilevä on myrkyllinen ihmiselle ja tuhoaa monen eläin- ja kasvilajin elinympäristöä.

Sinilevä ja rakkohauru sisältävät kuitenkin aineosia, joita elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuus voivat hyödyntää raaka-aineina, kuten sakeuttajina. Osana visiota on luoda Itämeren levään pohjautuva liiketoiminnan ekosysteemi Suomeen, joka auttaisi Itämeren rehevöitymisongelman ratkaisemisessa kaupallisesti kannattavin keinoin.

Ekologisesti erittäin innovatiivista liiketoimintaa

Raati kiinnitti valinnassa erityisesti huomiota innovaation tasoon, sen skaalautuvuuteen, tehokkuuteen ja kansainvälistymisen mahdollisuuksiin. Origin by Ocean täytti kaikki palkinnolle laaditut kriteerit.

Sen luoma liiketoiminta on aito ja ekologisesti erittäin innovatiivinen. Se tulee heti käyttöön otettaessa parantamaan Itämeren tilaa. Liiketoiminnalla on myös suuri potentiaali kansainväliselle kasvulle. Origin by Ocean on kääntänyt ympäristöongelman taloudelliseksi voitoksi ja osoittaa, ettei ympäristön pelastaminen ole aina vain kuluerä.

Pelasta Itämeri -palkinto jaettiin toista kertaa

Nyt toista kertaa venemessujen yhteydessä jaettu 5000 euron rahapalkinto annetaan vuosittain yritykselle, yhteisölle tai ihmiselle, joka on kehittänyt innovaation, joka vaikuttaa merien, erityisesti Itämeren puhtauteen, tuo Suomen cleantech-alalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote.

Suomen Messusäätiö jakaa palkinnon yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin, John Nurmisen Säätiön ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Palkittavasta on voinut lähettää ennakkoon ehdotuksia ja niistä raati on valinnut loppusuoralle kolme. Venemessuille asti pääsivät Origin by Oceanin lisäksi DG-Diving Group ja Seaboost. Vuonna 2019 Pelasta Itämeri -palkinnon voitti Solar Water Solutions Oy.