Ruunaan retkeilyalueen maasto- ja kalastusrakenteita sekä opastusta kehitetään kolmivuotisessa hankkeessa – suunnitteilla muun muassa esteetön reitti ja kalastuslaituri Siikakoskelle

Neitikosken esteettömän reitin peruskorjaus on aloitettu tänä syksynä lankkupolun alkupäästä. Kuva: Anne Kekkonen.

Ruunaan retkeilyalueella on rakennettu koko kesä. Taukopaikkoja on peruskorjattu Murrookoskella, Onkilammella, Haapaniskalla ja Saunaniemessä. Neitijoen ja Tetripuron sillat sekä Onkisuon pitkospuut on korjattu. Lisäksi Neitikosken esteettömän reitin peruskorjaus on aloitettu tänä syksynä lankkupolun alkupäästä.

”Ruunaan retkeilyalueen maastorakenteita, opastusta ja kalastuksen vaatimia rakenteita kunnostetaan kolmivuotisessa kehittämishankkeessa. Työt käynnistyivät tänä vuonna ja jatkuvat vuoden 2025 loppuun saakka”, projektipäällikkö Anne Kekkonen Metsähallituksesta kertoo.

Parhaillaan suunnitellaan esimerkiksi Siikakosken esteetöntä reittiä ja esteetöntä kalastuslaituria, jonka rakentaminen alkaa mahdollisesti jo tulevana kesänä. Maastopyöräreittejä on suunniteltu tämän kesän aikana ja kehitystyötä jatketaan Lieksan kaupungin kanssa. Opasteiden uusinta on aloitettu ja mobiilisti toimivaa luontoseikkailua kehitetään.

Rakennustyöt kannattaa ottaa huomioon syksyn retkiä suunniteltaessa

Neitikosken esteettömän reitin korjaukset jatkuvat pitkälle syksyyn ja kulku kala-apajille ja Ämmäkosken tulentekopaikalle on estynyt arkipäivisin. Viikonloppuisin kulku onnistuu normaalisti. Neitikoskella vierailevia kehotetaan käyttämään Neitikosken pysäköintialueen sekä Hongikkorannan tulentekopaikkoja.

Vesi on erittäin korkealla tänä vuonna ja paikoitellen tulvii, joten kumisaappaat ovat oiva varuste. Ylitysveneet poistuvat käytöstä 31.10. Venepaikkojen omistajia muistutetaan laittamaan veneet talviteloille. Mikäli venepaikkamaksua ei ole maksettu, vene poistetaan maastosta Metsähallituksen toimesta viimeistään kevään aikana.

Talvi tulee kovaa vauhtia

Talvi tulee Ruunaalle kovaa vauhtia. Reiteillä sekä teillä voi olla jo lunta ja jäätä. ”Ruunaan retkeilykeskuksen ravintola menee kiinni 31.10., mutta mökit ovat vuokrattavissa ympäri vuoden. Heti kun jäät kantavat, Miikkulalammella alkaa pilkkimiskausi”, Retkeilykeskuksen yrittäjä Jari Ihalainen kertoo. Miikkulalammen kalastusluvat löytyvät Retkeilykeskuksen nettisivuilta.

Neitikosken ja Siikakosken pysäköintialueet aurataan läpi talven ja ne ovat retkeilijöiden käytössä. Talvinen Ruunaa on erinomainen kohde erämaiseen lumikenkäilyyn tai murtomaahiihtoon, mutta retkeilyreiteillä ei ole talvikunnossapitoa.

Retkeilyalueella kulkee Ruunaan Matkailun ylläpitämä perinteisen hiihtolatu, Ruunaan Matkailu tiedottaa ajantasaisen latutilanteen Facebook-sivullaan. Retkeilyalueella talviliikkujan on hyvä muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat.