Saimaannieriää suojellaan Kuolimolla uusilla kalastusrajoituksilla

Karttakuva Isoselän rauhoitusalueesta.

Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset ovat asettaneet kalastusrajoituksia Isoselän ja Morruuvuorenselän alueelle saimaannieriän suojelemiseksi. Rajoitukset ovat voimassa 1.1.2022–31.12.2026.

Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen laji, jota elää vähäisiä määriä Kuolimossa ja muun muassa Luonterilla, Ruokovedellä ja Yövedellä. Kalastusrajoitusten tarkoituksena on suojella Saimaannieriää Kuolimon tärkeimmillä elinalueilla. Rajoitusten lisäksi nieriäkannan palauttamiseksi tarvitaan istutuksia ja kannan tilan seurantaa.

Uusilla kalastusrajoituksilla pyritään palauttamaan Kuolimon nieriäkanta vuoteen 2030 mennessä Saimaannieriän seurantaryhmän tavoitteiden mukaisesti.

Kalastusrajoituksia laajalle alueelle Isoselälle ja Morruunvuorenselälle

Säätelypäätöksellä on muodostettu laajat rajoitusalueet Isoselälle ja Morruuvuorenselälle. Lisäksi verkkokalastusta Isoselän rajoitusalueen ympärillä on rajoitettu.

Rajoitusten myötä nieriän tärkeimmät elinalueet ovat tehokkaan suojelun piirissä. Rajoitusalueilla on ympärivuotisesti kiellettyä muun muassa verkkokalastus, pilkkiminen, troolikalastus sekä kaikenlaiset koukkupyydykset. Myös vetouistelu on pääsääntöisesti kiellettyä.

Rajoitusalueet ja rajoitusten tarkka sisältö on merkitty maa- ja metsätalousministeriön karttapalveluun www.kalastusrajoitus.fi

Karttakuva Morruunvuorenselän rauhoitusalueesta.