Äärimmäisen uhanalaisia saimaannieriöitä aletaan seurata lähettimillä – kalat merkittin yhteistyössä paikallisten kalastajien kanssa

Projektipäällikkö Teijo Hyytiäinen ja seurantaa varten pyydystetty saimaannieriä. Kuva: Aku Ahlholm/Metsähallitus.

Äärimmäisen uhanalaisten saimaannieriöiden liikkeitä seurataan jatkossa akustisten telemetrialaitteiden avulla Saimaalla ja Kuolimolla. Metsähallituksen Pro Saimaannieriä -hanke sai merkittyä lähettimillä 17 yksilöä. Vesistöön asennetut vastaanotinlaitteet keräävät tietoa kalojen liikkeistä kahden kolmen vuoden ajan.

Nieriöitä merkittiin Luonterilla, Yövedellä ja Ruokovedellä. Syksyn 2024 aikana onnistuttiin merkitsemään 17 nieriää lähetinlaitteilla. Tietoa kerääviä vastaanotinlaitteita asennettiin Saimaalle 10 kappaletta, ja ne on merkitty maastoon näkyvin lipuin, josta löytyvät hankkeen yhteystiedot. Vastaanottimet on sijoitettu niin, ettei niistä aiheudu merkittävää haittaa vesiliikenteelle tai muulle virkistystoiminnalle.

Luonnossa villeinä elävien yksilöiden liikkeistä saatavat tiedot ovat tärkeitä, kun arvioidaan äärimmäisen uhanalaisen saimaannieriän elinvoimaisuuteen liittyviä toimenpiteitä. Hankkeella on valmiudet merkitä yhteensä 40 kalaa Saimaan ja Kuolimon vesistössä. Kuolimolla nieriöiden seuranta on tarkoitus aloittaa vuoden 2025 keväällä, ja siitä käydään vielä tulevana talvena neuvotteluja vesialueen omistajien kanssa.

Uudenlaista ja tärkeää tietoa

Laitteiden asentaminen ei aiheuta kaloille merkittävää haittaa. Hanke on hakenut ja saanut toiminnalle vaaditun eläinkoeluvan. Lähetinlaite asennetaan kirurgisesti kalan vatsaonteloon nukutuksen aikana. Kalan vointia seurataan koko toimenpiteen ajan, ja kala vapautetaan toimenpiteen jälkeen hyvävointisena takaisin pyyntialueelle jatkamaan elämää.

”Tutkimus tuo täysin uudenlaista ja tärkeää tietoa saimaannieriäkantojen tilasta ja yksilöiden liikkeistä”, Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen kertoo.

Nieriä on ollut kokonaan rauhoitettu keskeisillä, alkuperäisillä Saimaan ja Kuolimon elinalueillaan vuodesta 2014 lähtien. Lisäksi norpan suojelemiseksi säädetyt verkkokalastusrajoitukset ovat todennäköisesti hyödyttäneet myös nieriöitä. Nieriän keskeisille esiintymisalueille on perustettu myös rauhoitusalueita hiljattain.

”Hyvin onnistunut operaatio toteutettiin yhteistyössä paikallisten kalastajien kanssa. Oli hienoa nähdä seurantaa varten tehdyn pyynnin aikana saimaannieriäkannan positiivinen kehitys”, Metsähallituksen projektipäällikkö Teijo Hyytiäinen kertoo.

Kalastajien havainnot auttavat tilan arvioinnissa

Paikallisten kalastajien tietämys on arvokasta kalojen määrän ja kannan tilan arvioinnissa. Yksittäinen kalastaja voi auttaa tiedonsaannissa ilmoittamalla sivusaalina saadun nieriän Omakala.fi-palvelussa. Saimaannieriän osalta ilmoitusvelvollisuus tulee asetuksen kautta voimaan vuoden 2025 alusta.

”Tietoa kalojen liikkeistä ja levinneisyydestä kaivataan myös toteutettavan telemetriatutkimuksen rinnalle. Omakala.fi:hin ilmoitetut nieriähavainnot auttavat pitkällä tähtäimellä hahmottamaan nieriäkannan tilan kehitystä”, projektipäällikkö Teijo Hyytiäinen Metsähallituksesta kertoo.

Pro Saimaannieriä -hanke