Suomen riistakeskus kerää majavahavaintoja Lapista – myös kalastajilta halutaan tietoja majavien elinalueista

Majavan syönnöksiä, joista otettujen DNA-näytteiden avulla euroopanmajava ja kanadanmajava voidaan erottaa toisistaan. Kuva: Tero Salmela/Suomen riistakeskus.

Suomen riistakeskus seuraa riistaeläinten esiintymistä ja riistakantojen tilaa erilaisilla keräystavoilla ympäri Suomea. Keskeisenä tiedon tuottajana ovat vapaaehtoiset luonnossa liikkujat, kuten metsästäjät, kalastajat ja muut luonnonystävät. Mielenkiinto vesien ekologiaan yhdistää metsästäjiä ja kalastajia.

Nyt riistakeskus tarvitsee tietoa euroopanmajavan ja kanadanmajavan esiintymisestä ja lajien mahdollisesta leviämisestä ja elinalueiden päällekkäisyydestä erityisesti Pohjois-Suomessa. ”Muualta Suomesta majavan levinneisyys on jo aika hyvin tunnettu, mutta Lapissa on vielä ns. valkoisia alueita kartalla. Joka vuosi sieltä tulee tietoa yllättävistä, uusista paikoista, joista majavaa on löytynyt”, kertoo riistasuunnittelija Eerojuhani Laine Suomen riistakeskuksesta.

Euroopanmajava on Laineen mukaan Lapin luonnossa suhteellisen uusi paluumuuttaja ja kanadanmajava tulokas. ”Majavat levittäytyvät kaiken aikaa sellaisille alueille, joissa niitä ei ole nähty kenties yli sataan vuoteen. Levinneisyydestä pyritään nyt saamaan kattavampaa tietoa ja kalastajat virtavesien varrella tekevät varmasti eniten havaintoja majavien elinalueista”, hän sanoo.

Majavalajeja ei voi erottaa toisistaan paljaalla silmällä

Euroopanmajavaa ja kanadanmajavaa ei voi erottaa toisistaan paljaalla silmällä. Varmimmat keinot lajien tunnistamiseksi ovat Luonnonvarakeskuksen keräämät DNA-näytteet. ”Kalastajilta toivotaan ensisijaisesti ylipäätään havaintoja majavista eli jos tulevan kesän kalareissulla teet havaintoja majavista, olemme niistä kiinnostuneita”, Laine sanoo.

Jos käytössä on Oma riista -palvelu, havainnot voi ilmoittaa sen kautta. Muutoin ne voi lähettää Suomen riistakeskus Lapin sähköpostiin lappi@riista.fi. Havainnossa tulisi olla sen koordinaattitiedot ja kiinnostavana lisätietona valokuvia. Havaintoja voi lähettää kuluvan vuoden loppuun saakka, ja ilmoitukset voivat koskea myös aiempia, kuten esimerkiksi vuoden 2023 havaintoja.