Uusi opaskirja kansallispuistojen bongaajille – perustietoa selkeästi ja elämysvinkkejä

Uusi opas jakaa runsaasti perustietoa Suomen kaikista 40 kansallispuistosta sekä antaa elämysvinkkejä niissä vieraileville.

Matalan kynnyksen retkeily on noussut valtavaan suosioon. Uudessa oppaassa esitellään kaikki maamme 40 kansallispuistoa ja annetaan vinkkejä, kuinka puistojen luonnosta ja tunnelmasta saa eniten irti. Kirjassa on tekstien, kuvien ja karttojen lisäksi tilaa myös omille muistiinpanoille.

Kansallispuistojen keräily on hauska ja antoisa harrastus, jota tukemaan on suunniteltu päiväkirjanakin toimiva 176-sivuinen Kansallispuistot Bongarin opas. Kirja kannustaa kokemaan puistot rauhassa aistien ja nautiskellen, ilman suorittamisen tai kiireen tunnetta.

Kustakin puistosta on mukana yleiskartta, johon on merkitty kohde- ja elämysvinkkejä. Perustiedot on listattu selkeästi, ja vinkkilistasta on helppo poimia itselle sopivat elämysehdotukset.

Kansallispuistoista elämänmittainen harrastus

”Vinkkien avulla puistojen taian ja kauneuden voi kokea eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina, kansallispuistoissa kun riittää lumoa aina, ei pelkästään kauniina kesäpäivinä”, muistuttaa teoksen kirjoittaja Jonna Saari.

”Toivommekin, että monipuoliset vinkit kannustavat palaamaan puistoihin aina uudelleen eri ajankohtina. Näin kansallispuistoista voi saada jopa elämänmittaisen, upean harrastuksen”, hän jatkaa.

Kirjaan voi itse merkitä muistiin omat retkensä ja kokemuksensa sekä antaa puistoille tähtiarviot. Kirjassa on lisäksi liitteenä tarrat jokaisen kansallispuiston tunnuksesta. Tarrat voi kiinnittää kirjan sivuille sitä mukaa, kun puistoissa on vierailtu.

Suomen kansallispuistoista myös karttajuliste

Kansallispuistoharrastuksen tueksi Karttakeskus on syyskuun lopussa julkaissut myös Suomen kansallispuistot -karttajulisteen, joka on kooltaan 50 x 70 cm. Suomen kartalle on merkitty kaikki kansallispuistot ja niiden tunnukset.

Bongarin opas on syntynyt Karttakeskuksen ja Retkipaikan yhteistyönä. Retkipaikka on Suomen suosituin retkeilymedia, joka tavoittaa vuosittain noin 1,5 miljoonaa lukijaa. Karttajuliste puolestaan on toteutettu yhdessä Metsähallituksen kanssa. Molempien tuotteiden myyntituloista käytetään 5 prosenttia Suomen kansallispuistojen kehittämiseen.

Suomen kansallispuistot -karttajulisteeseen on merkitty kansallispuistot ja niiden tunnukset.