Jäällä liikkuminen vaatii tällä hetkellä erityistä tarkkaavaisuutta – kevätjäät ovat erittäin petollisia

Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan helmikuussa hukkui 4 ihmistä. Kaikki hukkuneet olivat miehiä.

SHU:n tiedotteen mukaan kaksi hukkumista tapahtui jäihin vajoamisen seurauksena ja kahdessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Yksi hukkumisista tapahtui ulkomailla.

Lumitilanteen ja lämpötilojen suhteen varsin kaksijakoinen talvi on taittumassa kohti kevättä. Siellä missä vesistöt ylipäätään ovat jäätyneet, on jäätilanne pääsääntöisesti erittäin heikko. Turvallinen jäällä liikkuminen edellyttää oikeanlaista varustautumista ja vaarallisten paikkojen tuntemista.

Ylipäätään jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää. ”Mediasta on joutunut alkuvuoden aikana lukemaan liian usein heikoista jäistä johtuvista läheltä piti -tilanteista. Suuri osa tapaturmista olisi estettävissä. Kevätjäät ovat arvaamattomat ja ne eivät enteile parannusta tilanteeseen”, kommentoi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Kevätjäät ovat erittäin petollisia

Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. Varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa.

”Vielä aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla hengenvaarallisen heikkoa. Normaalisti viisi senttiä paksu teräsjää kantaa ihmisen painon, mutta kevätjää on auringon haurastuttamaa ja saattaa pettää, vaikka jäällä olisi vahvuutta jopa 30 senttimetriä”, muistuttaa Nieminen.

”Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden varmistamiseen ja pilli. Varavaatteet tulee pakata vesitiiviiksi reppuun ja kännykkä vesitiiviisti lähelle vartalon lämpöä. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina”, ohjeistaa Nieminen.

Tänä vuonna yhteensä 14 hukkunutta

SUH:n ennakkotietojen mukaan tänä vuonna on hukkunut 14 ihmistä, joista 10 on miehiä, 2 naisia ja kahdessa tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Helmikuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksi Etelä-Suomessa, yksi Itä-Suomessa ja yksi ulkomailla. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna helmikuussa hukkui 1 ihminen ja tammi-helmikuussa 4 ihmistä.

Jos jää pettää, toimi näin:

1. Rauhoita itsesi.
2. Huuda heti apua.
3. Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset, ellet muuten pääse ylös.
4. Riko jäätä edeltäsi kyynärpäilläsi niin pitkälle kuin se särkyy.
5. Ota naskalit käsiin, kohota uintipotkuilla itsesi vaaka-asentoon ja naskaleilla vetäen ponnista itsesi jään päälle.
6. Kieri, ryömi ja konttaa kunnes olet varmasti kestävällä jäällä.
7. Hakeudu nopeasti lämpimään ja vaihda kuivat vaatteet päälle.

Jos joku toinen tarvitsee apuasi, toimi näin:

1. Hälytä lisäapua, soita numeroon 112.
2. Toimi ripeästi, mutta siten, ettet joudu itse uhriksi.
3. Etsi mukaasi sopiva apuväline kättä pidemmäksi. Sellaiseksi sopii köysi, riuku, oksa tai oma takki.
4. Lähesty pelastettavaa vahvan jään suunnasta eli siitä suunnasta, josta pudonnut on tullut. Konttaa ja ryömi viimeiset metrit. Auttaessasi levitä painon tasaamiseksi jalkasi.
5. Auta autettavaa hakeutumaan nopeasti lämpimään tai toimita autettu jatkohoitoon.