Lesnan Naputtajat Kotkan Kalamaratonin voittoon uudella 27 lajin kisaennätyksellä

Lesnan Naputtajat voitti viikonloppuna Kotkan Kalamaratonin uudella 27 kalalajin kisaennätyksellä.

Kaikkiaan 30 eri kalalajia tarttui koukkuun Kotkan Kalamaratonissa, joka päättyi puolilta päivin sunnuntaina. Voittajaksi kuroi Lesnan Naputtajat Joensuusta uudella kisaennätyksellä, joka on nyt 27 lajia.

Allikkosalakka, kuha, toutain ja kampela olivat vaativimmat pyydettävät Kotkan Kalamaratonissa, sillä vain yksi joukkue onnistui saamaan tämän lajin siimansa päähän. Kampela on kisahistorian ensimmäinen. Kotkassa on kisattu vuodesta 2008 alkaen.

Kalamaraton-kisoissa oli ollut pakollinen kahden vuoden koronatauko, joten pitkän odotuksen jälkeen kisaan lähdettiin tavallistakin vauhdikkaammin. Kylmä kevät hidasti kalantuloa, mutta ei tunnelmaa.

Selvä voitto

Ensimmäiset kymmenen lajia veivät nopeimmalta joukkueelta tasan kaksi tuntia. Joukkue Lesnan naputtajat kiikutti ne nopeimmin tuomariston tarkistettavaksi. Tällä tarkistusajalla on merkitystä tasatuloksia ratkottaessa.

Voitto tuli Lesnan naputtajille kuitenkin selvin luvuin uudella kisaennätyksellä, 27 lajilla. Edellisen kisan voittaja Team Saka oli yhtä selvä kakkonen 24 lajillaan. Kisan viime hetkille asti neljä joukkuetta oli tasaluvuissa 20 lajissa, kunnes Team Lommoff ratkaisi prossin tartuttamalla vielä lahnan saalispussiinsa.

Voittajilla kaksi ässälajia

Voittajajoukkue Lesnan naputtajilla oli peräti kaksi ässälajia: allikkosalakka ja toutain. Joukkueen kapteeni Miika Kovanen sanoi voiton avaimien olleen huolella harkitussa suunnitelmassa.

”Meillä oli tarkkaan mietittynä, mitä lajia milloinkin haettiin, ja kuinka paljon siihen käytettiin aikaa. Se suunnitelma piti hyvin.

Piikkimonni tuotti meille tavallista enemmän harmia, kun sen saaminen onnistui vasta kolmannella yrittämällä. Turpakin odotutti itseään aamuun asti”, kapteeni kertoi.

Täydennystä Maretariumin kala-altaisiin

Kilpailujohtaja, Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen oli tyytyväinen Kalamaratonin lajikirjosta, jota kylmät kelit eivät sittenkään kutistaneet.

”Saimme paljon täydennystä myös kala-altaisiimme, kun moni joukkueilta haettiin lajeja ämpärissä Maretariumiin. Karanteenin jälkeen ne pääsevät vierailijoidemme ihasteltaviksi.”

Maretarium viettää tänä vuonna juhlavuottaan, kun 20 toimintavuotta on täyttynyt. Kalamaraton-kilpailun Materarium järjestää yhdessä Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran kanssa. Kahden viikon päästä on vuorossa Helsingin kilpailu.