Luonto-Liiton johtoon pitkän linjan ympäristöaktivisti Riku Eskelinen – ”nuoret aktiivit ympäristövaikuttamisen eturiviin kaikilla osa-alueilla”

Luonto-Liiton toiminnanjohtajaksi valittu Riku Eskelinen on ympäristöpoliittisen vaikuttamisen konkari, jolla on kokemusta esimerkiksi ilmastokriisin ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvien ongelmien ratkaisusta. Kuva: Sami Säynevirta.

Lasten ja nuorten luontoharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö Luonto-Liiton toiminnanjohtajana on aloittanut Riku Eskelinen. Uudella johtajalla on vahva kokemus ilmastokriisin ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvien ongelmien ratkaisusta.

Eskelinen on ympäristöpoliittisen vaikuttamisen konkari, jolla on pitkä alan työhistoria mm. Ekokompassin toimitusjohtajana, Suomen luonnonsuojeluliiton kehityspäällikkönä, WWF:llä, sekä ympäristöministerin erityisavustajana.

Hän on ollut vaikuttamassa luonnonsuojelun ja ympäristötyön koko kirjoon metsiensuojelusta luontokasvatukseen, vieraslajeista vaelluskaloihin ja soiden ennallistamisesta saimaannorppiin.

Nuoret aktiivit ympäristövaikuttamisen eturiviin kaikilla sen osa-alueilla

Eskelisen kunnianhimoinen tavoite on saada Luonto-Liitto ja sen nuoret aktiivit ympäristövaikuttamisen eturiveihin sen kaikilla osa-alueilla.

”Ympäristöjärjestönä tulemme toimimaan niin, että saamme konkreettisia muutoksia aikaan maailmassa. Pelkkä puhe on turhaa, jollei se johda muutoksiin. Luonto-Liitto on kanava nuorille, jotka kokevat luonnon monimuotoisuuden elvyttämisen ja ilmastokriisin torjunnan tärkeäksi tehtäväksi.”

Luonto on kaikki kaikessa

Suuren osan lapsuudestaan maaseudulla asuneelle Eskeliselle luonto on kaikki kaikessa. Hän pyöräilee, ui ja liikkuu luonnossa monin tavoin.

”Vähän ennen kouluikää muutimme perheeni kanssa Jyväskylästä Kyyjärven Hokkasenahon kylälle, josta lähikauppaan oli matkaa viisi kilometriä ja lähimpään isompaan kaupunkiin yli 100 kilometriä. Kylä oli muutaman kymmenen ihmisen lisäksi kurkien, kuovien, metsojen, karhujen ja jopa susien kotiseutua. Lempimaisemaani ovat edelleen keskisuomalaiset järvimaisemat, suot ja mäntyiset harjut. ”

Luonnonsuojelusta sukupolvien yhteinen tehtävä ja toivon tuoja

Ympäristöjärjestö on Eskelisen mielestä ihanteellinen paikka tehdä töitä ja olla maailmanlaajuisen muutoksen keskipisteessä.

”Voimme muuttaa maailmaa ihan konkreettisesti, kunhan teemme asioita viisaasti ja toisiamme tukien. Nuorten globaali liikehdintä on avannut ympäristöliikkeelle uuden mahdollisuuden. Luonnonsuojelusta voi vihdoin tulla kokonaisten sukupolvien yhteinen tehtävä ja toivon tuoja”.

Vuonna 1943 perustettu järjestö

Luonto-Liitto perustettiin vuonna 1943 ja se keskittyy nykyään ympäristöpoliittiseen vaikuttamiseen, luonnonharrastukseen ja ympäristökasvatukseen. Se julkaisee kahta jäsenlehteä, lasten luontolehti Sieppoa sekä nuorten toimittamaa Nuorten Luontoa. Jäseniä sillä on reilut 7500 ja se on Suomen luonnonsuojeluliiton nuorisojärjestö.