Operaatio norppa on katsottavissa jo YLE Areenassa – Uusi dokumenttielokuva esittelee sitkeän suojelutyön keinot ja saimaannorpan suojelulle omistautuneet ihmiset

Uusi dokumenttielokuva Operaatio norppa kertoo saimaannorpan suojelusta ja sitä toteuttavista ihmisistä. Kuva: Operaatio saimaannorppa/Petteri Saario.

Jos saimaannorppaa ei saada pelastettua Saimaalla, se häviää koko maailmasta. Upouusi dokumenttielokuva Operaatio norppa kertoo tinkimättömästä, mutta toivoa antavasta työstä saimaannorpan pelastamiseksi. Samalla dokumentti esittelee ainutlaatuisen kauniin Saimaan luontoa.

DocArtin tuottama dokumenttielokuva on nyt katsottavissa YLE Areenassa. YLE TV1-kanavalla se näytetään Avara luonto -ohjelmapaikalla lauantaina 16.12. klo 18.40 ja uusintana 17.12. klo 8.00.

Uhkia norpan yllä, mutta sitkeä työ tuo toivoa

Dokumenttielokuvaa on kuvattu kolmen vuoden ajan. Saimaannorpan suojelun asiantuntijoiden työ näyttäytyy elokuvassa hyvin konkreettisesti. Asiantuntijuuteen perustuvaan työhön liittyy myös käytännönläheisiä, koomisia ja lämminhenkisiä tilanteita.

Tällä hetkellä saimaannorpan suurimmat uhat ovat kalaverkot ja ilmastonmuutos. Verkkokalastuskiellon laajentaminen heinäkuun yli voitaisiin toteuttaa lainsäädäntöä muuttamalla. Ilmaston lämpenemiseen ei vaikuteta hetkessä, mutta norppaa voi ja pitää silti auttaa.

Uhkien varjossa saimaannorpan suojelun asiantuntijat – tutkijat ja käytännön työtä tekevät – toimivatkin sitkeästi norpan hyväksi. Tehty työ osoittaa, että suojelutoimet purevat. Jo yli 300 kuuttia on syntynyt Metsähallituksen johdolla kasattuihin apukinoksiin, jotka tarjoavat suojaa myös heikompina lumitalvina.

Jos lumi ja jää eivät jatkossa peitä Saimaan rantoja, tarvitaan uusia keinoja: rakennettuja keinopesiä, joiden pitää sijaita oikeissa paikoissa ja olla norpalle mieluisia. Näitä ratkaisuvaihtoehtoja nähdään elokuvassa.

Luonnonsuojelijat ovat aikamme todellisia sankareita

Lisäksi tulevaisuuden usko on välttämätöntä lajien säilymisen ja luontokadon torjunnan onnistumisessa.

”Toivoisin, että jokainen ihminen muistaa sen, että me emme omista luontoa. Kaikki lajit, jotka sieltä katoavat, ne katoavat iäksi. Vaikka emme tiedä tulevaisuudesta, niin kaikki mitä saadaan säilytettyä 10 vuotta tai seuraavalle sukupolvelle, sillä on aina mahdollisuus säilyä pidempään”, kiteyttää elokuvassa luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila Metsähallituksesta.

Samaa toteaa myös dokumenttielokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Petteri Saario: ”Näinä aikoina luonnosta löytyy lähinnä surullista kerrottavaa. Suomessakin joka yhdeksäs laji on vaarassa hävitä luonnostamme. Siksi Operaatio Norpan tarina on toivoa tuova ja tärkeä kertoa. Palkintona Suomen ainoan kotoperäisen nisäkkäämme kanta on onnistuttu kasvattamaan kahdesta sadasta lähes viiteensataan yksilöön. Luonnonsuojelijat ovat aikamme todellisia sankareita.”

Saimaannorpan suojelutyö Metsähallituksen vastuulla

Saimaannorpan suojelutyö on Metsähallituksen vastuulla, mutta yhteistyö eri toimijoiden kesken on laajaa. Keskeisenä yhteistyökumppanina on Itä-Suomen yliopisto, ja työn mahdollistavat sadat vapaaehtoiset Saimaan rannoilta, WWF:stä ja Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Ajantasaista tietoa norpan suojelutilanteesta