Poliisin ja Metsähallituksen Retkiratsia valvoo koulujen päättäjäisiltana Nuuksiossa – Tammisaaressa valvotaan myös kalastusta ja vesiliikennettä

Nuotion tekijöiden ikäviä jälkiä Retkiratsiassa Nuuksion kansallispuistossa vuonna 2020. Kuva: Katri Lehtola.

Metsähallitus järjestää yhdessä poliisin kanssa Retkiratsia-valvontatempauksen Nuuksion kansallispuistossa lauantaina 4.6.2022. Länsi-Uudenmaan poliisin eräyhteyshenkilöistä, Metsähallituksen erätarkastajasta ja asiakaspalveluväestä koostuva partio kulkee kansallispuiston reiteillä koulujen päättäjäisiltana ja muistuttaa hyvistä retkeilytavoista.

Retkiratsia kiertää Nuuksiossa lauantai-iltana ja alkuyöstä 4.–5.6. Ennen Nuuksiota Retkiratsia käynnistyy päivällä jo Tammisaaren kansallispuistossa, jossa valvotaan myös kalastusta ja vesiliikennettä.

Retkiratsia-valvontatempauksia on järjestetty jo useana vuotena. Asiakkailta on tullut hyvää palautetta ja valvontaa toivotaan kansallispuistoon säännöllisesti. Retkiratsiassa opastamista on tarjolla esimerkiksi tulentekoon, metelöinnin välttämiseen ja leiriytymiseen liittyvissä asioissa.

Myös ikävää ja välinpitämätöntä käytöstä

Suurin osa retkeilijöistä käyttäytyy fiksusti, mutta Nuuksiossa on myös ikävää ja välinpitämätöntä käyttäytymistä, jolla on vaikutusta luonnon rauhaan ja retkeilijöiden viihtyvyyteen.

”Retkiratsiassa jalkaudumme maastoon opastamaan ja keskustelemaan retkietiketistä sekä mahdollisesti puuttumaan ylilyönteihin”, sanoo erikoissuunnittelija Liisa Neuvonen Metsähallituksesta.

Rikesakko mahdollinen roskaamisesta ja laittomasta tulipaikasta

Retkiratsiassa poliisin ja Metsähallituksen välinen yhteistyö on luontevaa, sillä poliisin eräyhdyshenkilöt suorittavat erävalvontaa (metsästys- ja kalastusvalvontaa) yhdessä Metsähallituksen erätarkastajan ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Rikosilmoituksiin häiriöt ulkoilualueilla johtavat vain harvoin. Rikesakko voidaan määrätä luonnolle tai muille retkeilijöille haitallisesta toiminnasta, esimerkiksi roskaamisesta tai laittomasta tulipaikasta.