Rohmutokkoa löydetty ensimmäistä kertaa Suomesta – levitetty tahallisesti lampeen Varsinais-Suomessa

Rohmutokko on ahvenkala, joka kasvaa jopa 25 cm mittaiseksi. Se on melko suurisuinen, vankkarakenteinen kala. Parittomissa evissä on raidoitusta ja pään sivuilla, silmien kohdalla on tummat juovat. Se on sitkeä kalalaji, joka voi selvitä jopa pohjaan asti jäätyvissä vesissä. Kuva: Sanna Kuningas/Luke.

Haitallisesta vieraslajikalasta rohmutokosta (Perccottus glenii) on tehty ensimmäinen havainto Suomesta. Rohmutokkoja löydettiin kesän lopulla Varsinais-Suomesta lammesta, johon se on päätynyt ihmisen levittämänä.

Rohmutokko ei ole vaaraksi ihmiselle, mutta se uhkaa alkuperäistä vesilajistoamme. Laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:ssa, ja sen leviäminen on estettävä.

Elää erityisesti pienvesissä

Rohmutokko on kotoisin Koillis-Kiinan, Korean niemimaan pohjoisilta ja Venäjän Kaukoidän alueilta. Rohmutokko elää erityisesti pienvesissä, kuten lammissa ja järvissä. Sitä on tuotu ihmisten toimesta uusille alueille Venäjällä ja aina Keski-Eurooppaan asti.

Tämän jälkeen laji on levinnyt voimakkaasti Euroopassa. Aiemmat Suomea lähimmät havainnot rohmutokoista on tehty Virosta sekä Suomenlahden itäosista Venäjän puolella.

Sietää hankalia olosuhteita ja on tehokas saalistaja

”Ensimmäinen rohmutokkohavainto Suomesta tehtiin kansalaishavaintona. Kansalaishavainnoilla on tärkeä rooli vieraslajien torjunnassa. Mahdollisista havainnoista on hyvä ilmoittaa vieraslajit.fi -sivustolla ja liittää mukaan valokuva lajista”, sanoo Luken erikoistutkija Sanna Kuningas.

Rohmutokko sietää hankaliakin elinolosuhteita, kuten esimerkiksi reheviä ja vähähappisia vesiä, ja sillä on lisäksi suuri lisääntymispotentiaali. Se on tehokas saalistaja, joka voi olla erityisen haitallinen samassa vesistössä eläville sammakkoeläimille. Rohmutokko kilpailee elintilasta ja ravinnosta muiden kalalajien kanssa.

Levitetty tahallisesti lampeen

”Kartoitamme parhaillaan, millaisia jatkotoimia rohmutokkoesiintymän löytyminen aiheuttaa”, kertoo kalastusbiologi Juhani Salmi Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Koska rohmutokko on levitetty lampeen tahallisesti, ei lammen tarkkaa sijaintia kerrota levittämisriskin vuoksi. Rohmutokko on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Rohmutokon maahantuonti, hallussapito ja ympäristöön päästäminen on laitonta.

Lammesta löytyi myös runsaasti rohmutokon poikasvaiheen yksilöitä. Kuva: Sanna Kuningas/Luke.