Ristijärvellä Torvenkosken ja Tolosenjoen kunnostushankkeessa parannetaan taimenen elinoloja

Tolosenjoen ja Torvenkosken kunnostuksessa taimenten lisääntymisalueita parannetaan muun muassa tuomalla jokiin lisää kutusoraa.

Tällä viikolla toteutettavassa kunnostushankkeessa parannetaan taimenen elinolosuhteita Ristijärvellä sijaitsevilla Tolosenjoella ja Torvenkoskella. Kunnostuksen suunnittelijana ja toteuttajana toimii Kuopion Teho-Louhinta Oy.

Kunnostustyöt ovat osa Fortumin velvoitteita, joiden tarkoituksena on lieventää vesivoiman ympäristövaikutuksia. Töiden taustalla on Lapin ELY-keskuksen päätös, jonka mukaan Emäjoen taimenistutuksiin käytettävä raha tulee suunnata kalojen elinympäristökunnostusten suunnitteluun ja toteutukseen.

”Kainuun kalatalouskeskus on toteuttanut kunnostustarveselvityksiä Seitenoikean voimalaitoksen yläpuolella. Tästä ylijäänyttä rahamäärää käytetään nyt Tolosenjoen ja Torvenkosken kunnostamiseen”, kertoo Fortumin ympäristöasiantuntija Katri Hämäläinen.

Vaihtelevampaa virtaamaa ja lisää elinympäristöjä

Kunnostustyöt lähtevät tyypillisesti liikkeelle kohteesta tehtävän kunnostustarveselvityksen laatimisesta. Selvityksissä kunnostuskohteen tilanteeseen perehdytään perinpohjaisesti aina valuma-alueiden kartoittamisesta paikan päällä tehtävään tarkkailuun asti. Torvenkosken ja Tolosenjoen kohdalla keskityttiin jokien kalataloudellisten kunnostustarpeiden ja erityisesti taimenten elinolosuhteiden selvittämiseen.

”Torvenkosken ja Tolosenjoen selvityksessä todettiin, että jokien vedenlaatu on hyvä, eikä niistä löytynyt esteitä taimenten liikkumiselle. Joet ovat taimenille sopiva elinympäristö. Puutteita löytyi taimenten lisääntymisalueista: esimerkiksi kutusoraa oli niukasti, ja sopivaa virtaamaa ei juurikaan ollut”, kertoo toiminnanjohtaja Jaakko Muurimäki Kainuun kalatalouskeskuksesta, joka vastaa kunnostustyön koordinoimisesta.

Kunnostuksessa taimenten lisääntymisalueita parannetaan tuomalla jokiin lisää kutusoraa. Lisäämällä isompia kiviä saadaan puolestaan parannettua jokien pienpoikasalueita. Jokiin rakennetaan myös pieniä pohjapatoja, jotka luovat virtaamaan vaihtelevuutta. Vaihtelevuus on tärkeää, sillä se auttaa taimenia elinympäristöjen löytämisessä.

Kunnostusprojektien määrä kasvussa

Tolosenjoen ja Torvenkosken kunnostuksen ohella Fortum oli viime vuonna mukana rahoittamassa Paltamon Myllypuron kunnostusta, jossa parannettiin niin ikään taimenten elinolosuhteita. Muurimäki pitää kunnostusprojektien kasvavaa määrää positiivisena asiana.

”Viime vuosina etenkin Kainuussa projektien määrä on kasvanut paljon. Olen tyytyväinen, että on havahduttu siihen, että taimenille soveltuvista elinympäristöistä on puutetta”, Muurimäki toteaa.