Kalan valitseminen lautaselle on helppo ja herkullinen tapa ostaa työtä Suomeen

Lopulta yhden kala-annoksen takana voi olla jopa satoja ammattilaisia. Suomalaisen työn ostaminen on siis helppoa ja herkullista! Kuva: Pro Kala ry.

Suomalaisen Työn Liitto on järjestänyt Osta työtä Suomeen -teemapäivää jo useita vuosia. Tänä vuonna päivää vietetään perjantaina 3. joulukuuta. Päivään voi osallistua herkuttelemalla: suomalaista työtä on helppo tukea esimerkiksi valitsemalla lautaselle kalaa.

Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessan, että kalan matka vedestä ruokapöytään käy monen ammattilaisen kautta. Kalatalousalalla on yli 1500 yritystä, joista monet toimivat kaupunkien ja maakuntakeskusten ulkopuolella. Kala-ala on monilla syrjäisemmillä seuduilla merkittävä työllistäjä.

Alkutuotanto eli ammattikalastus tai kalankasvatus on vain ensimmäinen askel kalan arvoketjussa. Matka kauppaan tai ravintolaan käy yleensä kalanjalostajan ja tukun kautta. Suomessa monet kalanjalostajat toimivat myös tukkuliikkeinä.

Jalostaja on tärkeä vaihe ketjussa

Kaikki eivät halua ostaa kalaa kokonaisena ja perkaamatta, ja siksi jalostaja on tärkeä vaihe ketjussa. Jalostajalla kala valmistetaan siihen muotoon, jossa se kaupassa on tarjolla: esimerkiksi fileeksi, graaviksi, savukalaksi tai vaikkapa kalapuikoksi. Tukkuliikkeellä on tärkeä tehtävä paitsi kalan saatavuuden ja tarjonnan varmistamisessa kaikkina aikoina, myös kalan kuljettamisessa kauppaan tai ammattikeittiöön.

Suurin osa Suomessa myydystä kalasta on tuontikalaa. Sekin luo työtä myös Suomeen, sillä tuontikala jalostetaan usein Suomessa. Tuontikalalla voidaan myös varmistaa raaka-aineen saatavuus ympäri vuoden ja sen avulla voidaan täydentää tarjolla olevaa lajivalikoimaa, sillä kaikkia kalalajeja ei Suomen vesissä tavata.

Kalaa voi ostaa monesta paikasta

Valtaosa kalasta myydään päivittäistavarakaupan kautta. Kalaa voi ostaa myös esimerkiksi kalastajien suoramyyntipisteiltä, REKO-renkaiden kautta ja torimyynnistä. Kalaa voi valita lautaselle myös vaikkapa työpaikan lounasruokalassa tai ravintolassa, jolloin ketjussa ovat myös mukana kokit, tarjoilijat ja muu ravintola-alan henkilökunta.