ELY-keskus muistuttaa veneilijöitä: Norppa haluaa loikoilla rauhassa – ei sukella mielellään karvanvaihdon aikaan

Saimaannorppa vaihtamassa karvaa kivellä. Kuva: Jouni Koskela.

Liikkuessasi vesillä voit nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista.

Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva viiksiniekka kaipaa rauhaa, koska norppa ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen.

Jos siis veneillessäsi näet norpan, on parasta ajaa hiljaa ohi tasaisella nopeudella. Kaikki muutokset saavat norpan levottomaksi, ja norppa saattaa sukeltaa häiriön takia. Varmistat norpan jäämisen kivelle, kun tarkkailet kiikarilla tai valokuvaat sitä riittävästä välimatkasta.

Yksilölliset erot norppien kesken suuria

Norppien yksilölliset erot ovat suuria. Toiset sukeltavat kiveltä helpommin kuin toiset. Myös karvanvaihtoajan vaihe vaikuttaa siihen, miten herkästi norppa sukeltaa kiveltä veteen.

”Annammehan saimaannorppien vaihtaa karvansa ja loikoilla kivillä rauhassa”, toivoo Etelä-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela.

Norpan hyväksi meneillään 7,1 miljoonan euron projekti

Etelä-Savon ELY-keskus osallistuu Yhteinen saimaannorppamme -LIFE-projektiin, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää ilmastonmuutoksen, kalastuksen, ihmislähtöisen häiriön sekä kannan pienuuden aiheuttamia ongelmia saimaannorppakannalle.

Euroopan unionin rahoittaman projektin budjetti on 7,1 miljoonaa euroa. Projektissa tehdään toimenpiteitä myös Saaristomeren itämerennorppakannan tilanteen parantamiseksi.