Nämä kalaruoat ovat tunnettujen suomalaisten suosikkeja – hauki, lahna ja ahven maistuvat

Ari Ruohon suosikki on haukiwallenberg tarjoiltuna kylmäsavustetun hauenmädin kera.

Pro Kala ry muistuttaa, että toukokuu on kalakuu. Siksi yhdistys haastaa meidät kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa ja jakaa vinkkejä sekä reseptejä herkullisiin kala-aterioihin. Lisäksi julkisuudesta tunnetuilta henkilöiltä kysyttiin, miten he käyttävät kalaa ruoaksi.

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho on tunnettu kalamies ja ansioitunut kokki. Ruoho puhuu aktiivisesti Itämeren puolesta ja muistuttaa villikalan merkityksestä. Kala on yksi tärkeimmistä villiraaka-aineista, ja hän toivookin kohtelun olevan sen mukaista.

Lempikalaa tai -annosta hänen on kuitenkin vaikea päättää. Lopulta yksi nousee ylitse muiden.
“Haukiwallenberg, jonka kaverina kylmäsavustettua hauenmätiä. Lisukkeena rakkolevää, kyljessä ruskistettua voita ja piparjuurta. Se, se on”, Ruoho toteaa naureskellen.

Saimin toive savulahnasta toteutui norppaturvallisesti

Hotelli Punkaharjun emäntä ja malli Saimi Hoyer elää ja hengittää Punkaharjun raikkaista metsistä ja vesistä. Kalastaminen on kuulunut Hoyerin elämään pienestä pitäen.

”Olin kuuden vanhana isäni kanssa kalassa Puruveden rannalla Punkaharjulla. Kyseiseltä mökkiressulta mieleeni on painunut mahtava kalamuisto. Katiskaan tarttui hauki, joka oli pienen tytön silmissä valtava – jopa isää hirvitti! Saaliista keitettiin maukas kalasoppa, josta riittikin syötävää koko seuraavaksi viikoksi!”

”Itse kalastan paljon uistelemalla. Toiveissani on aina ollut, että Hotelli Punkaharjun pöydässä olisi lahnaa, koska savulahna on ollut suuren suuri herkku minulle pienestä pitäen. Onnekseni toive on toteutunut, ja tietysti vastuullisesti! Norppaturvallisesti pyydetty lahna on vastuullinen teko alueilla, joilla norppa uiskentelee edelleen.”

Saimi Hoyerille savulahna on ollut suuren suuri herkku pienestä pitäen.

Pitkäsiima Sipoossa aikatauluttaa Kian kesäpäiviä

Kia Arpia on intohimoinen kotikokki, yrittäjä sekä suositun Bella Table -ruokapodcastin ja -yhteisön toinen perustajajäsen. Arpialle niin kalaruuat kuin kalastaminenkin on tuttua puuhaa.

”Mahtavimmat kalasaaliit tulivat Pohjois-Norjan kalastusreissulla. Kalaisien vesien ja ”helpon” saaliin vuoksi puuhasta puuttui kuitenkin se kutkuttava jännitys, mikä minulle kalastuksessa on tärkeintä.

Pitkäsiima Sipoossa lapsuudenvesillä aikatauluttaa kesäpäiviä. Päivällä lasketaan salakkaverkko, alkuillasta syötetään ja lasketaan fafan vanha pitkäsiima ja aamulla lähdetään pulahduksen kautta kokemaan verkkoa termoskahvien kera.”

”Aamulla meri on niin maaginen. On se sitten peilityyni tai sateinen ja siiman kokeminen on niin jännittävää, kun usein tuntee nykimiset jo kaukaa. Perkaan saaliin laiturilla. Opin muutama kesä sitten nylkemään ahvenet, joten pienemmät, joita ei saada takaisin mereen elävänä, paistan muurikalla voissa rapeiksi. Isommat fileoin ja perkeistä keitän liemen kirkkaaseen ahvenkeittoon.”

Pienimmät saalisahvenensa Kia Arpia paistaa muurikalla rapeiksi ja isommat hän fileoi ja keittää perkeistä liemen kirkkaaseen ahvenkeittoon.