Veden valtakunta alkaa ensi sunnuntaina TV1:ssä – Tulossa kuusi matkaa suositun dokumentaristin Petteri Saarion ja Antti-pojan kanssa Suomen kiehtovassa vesiluonnossa

Dokumenttisarja Veden valtakunta alkaa TV1:ssä sunnuntaina 9.2. klo 18.15.

Vedestä ja sen merkityksestä kertova Petteri Saarion ohjaama dokumenttisarja Veden valtakunta nähdään TV1:ssä 9. helmikuuta lähtien. Kaikkiaan sarjassa on kuusi puolen tunnin mittaista osaa, jotka esitetään sunnuntai-iltaisin klo 18.15 alkaen.

Sarjassa kuvataan ihmisen ja vesiluonnon välisiä suhteita monipuolisesti. Esiin tuodaan esimerkiksi vesiemme merkitys niin taloudellisen kuin henkisenkin hyvinvoinnin ja virkityksen lähteenä sekä monien myyttien ja tarinoiden innoittajana. Eikä kalastustakaan tietenkään unohdeta.

Sunnuntain aloitusjaksossa seurataan veden matkaa puroista järviin ja mahtijoista mereen. Petteri Saario ja hänen Antti-poikansa kulkevat veden alkulähteeltä puroja, koskia ja järviä pitkin aina aavalle merelle näyttäen vesireittiemme kiehtovan luonnon.

Vuodenaikojen ja veden olomuotojen vaihtuessa tapaamme sekä tuttuja että harvinaisempiakin vesistöissä viihtyviä asukkaita. Vetten äärellä majailevat niin saukko, majava ja harmaahylje kuin isokoskelo ja koskikara. Petteri ja Antti löytävät myös erittäin uhanalaisen kuningaskalastajan ja eksoottisen vierailijan mandariinisorsan.

Jatko-osissa ollaan kalastajien matkassa

Sarjan jatko-osissa Petteri ja Antti Saario ovat esimeriksi kalastajien matkassa eri puolilla Suomea. Teemu Uotilan rapumerroista nousee jokirapuja ja Tornionjoen Kukkolankoskella pyydetään kesäisin ikiaikaisella pyyntitavalla lippoamalla lohta ja siikaa, talvella avannosta saadaan herkullisia mateita.

Vääksynjokea pitkin vaeltavat ankeriaat päätyvät ankeriasarkkuun antamaan tutkijoille tärkeää tietota salaperäisestä kalasta – ja lopulta vapauteen kohti kuuden tuhannen kilometrin päässä siintävää Sargassomerta.

Puruvedellä nuoren polven ammattikalastajan Paavo Pekkisen saaliiksi nousee muikkua, Korpilahdella Marja Kompan ja Ari Seppälän käsissä särki pääsee arvoonsa ja osoittautuu todelliseksi gourmeeksi.

Petteri ja Antti kalastavat myös itse. Kesällä Saimaaseen uppoaa katiska ja talvella kaksikko pohtii pilkkimisen syvintä olemusta. Kalastusta katsotaan myös kalan näkökulmasta pinnan alta. Miten onnistuu ankeriaan kuvaaminen sen omassa elementissään?

Isän ja pojan yhteistyötä jo vuodesta 2006

Dokumentaristi Petteri Saario on mittavan uransa varrella viihtynyt vetten äärellä myös aiemmissa suosituissa dokumenttisarjoissaan. Saaristoista kertova dokumenttisarja Veden saartamat, Järviemme helmet, Jokiemme helmet ja Itämeren helmet ovat olleet katsojamenestyksiä.

Saarion nyt 24-vuotias Antti-poika nähtiin ensimmäisen kerran isänsä matkassa Jokiemme helmet -sarjassa 11-vuotiaana vuonna 2006, jolloin liinatukkainen poika ihastutti katsojat välittömällä olemuksellaan. Antti on kasvanut isäänsä päätä pidemmäksi ja päteväksi ilma- ja luontokuvaajaksi, joka isänsä tapaan nauttii luonnossa olemisesta.

Veden viljaa

Ohjaus: Petteri Saario,
Käsikirjoitus: Petteri Saario ja Sari Orkomies
Kuvaus: Petteri Saario ja Antti Saario
Musiikki: Perttu Hietanen, Veera Voima ja Roope Aarnio
Äänisuunnittelu: Joonatan Hietanen
Tilaaja: Yle, Timo Järvi ja Ilkka Saari
Tuotanto: DocArt, Tiina Saario ja Petteri Saario
Tuotantovuosi: 2019
Kesto: 6 x 30 min.

Alkaa TV1:ssä su 9.2.2020 klo 18.15.