Aikainen lähtö joelle kannatti: Pasi Luhtaselle suurtaimen ja -ahven perättäisinä aamuina

Pasi Luhtasen 13.5. Vuokselta saamalla järvitaimenella oli pituutta 76 cm. Pasi ei punninnut kalaa, koska hän halusi vapauttaa sen mahdollisimman nopeasti.

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Pasi Luhtasen arkisto

Aamuvirkkuutta pidetään usein hyödyllisenä ominaisuutena ja sitä se oli ainakin imatralaiselle Pasi Luhtaselle viime viikolla. Hän kertoo rientävänsä usein Vuokselle kalaan jo aamuhämärissä, ja 13.5. hänen vieheeseensä iski 76-senttinen suurtaimen noin klo kuusi ja heti seuraavana aamuna yli kiloinen suurahven vielä tuntia aikaisemmin.

Maanantaiaamuna, jona suuri järvitaimen tuli, sää oli Pasin mukaan melko pilvinen ja väliin tuli lyhyitä sadekuurojakin. ”Vesi oli kuusi- ja ilman noin kymmenasteista, oli melko tyyntä ja virranpyörteet näkyivät hienosti”, hän muistelee.

Pitkiä heittoja keskivirtaan

Pasi tavoitteli pitkiä heittoja aina keskivirtaan asti, joten hän käytti vaapussa 20 gramman lisäpainoa, joka ei kuitenkaan hänen mukaansa vaikuttanut juurikaan vieheen uintisyvyyteen, vaan nimenomaan lentopituuteen. Pitkiä heittoja tarvittiin, koska Pasi kalasti rannalta.

”Kun sain vaapun heitettyä haluamaani paikkaan annoin virran viedä sitä hetken ja jatkoin siitä käsialauitolla. Jonkin aikaa yritettyäni kala otti kohdasta, jossa vettä oli arviolta 6-9 metriä noin 3-4 metrin syvyydestä. Tärppi oli niin raju ja paino vavassa niin suuri, että aluksi luulin, että kiinni on isohko hauki. Pian kuitenkin havaitsin kalan liikkeistä, että kyseessä on suurtaimen”, Pasi selvittää.

Kala piti virtaa pilkkanaan

Väsytys kesti kauan tai ainakin siltä se Pasista tuntui ja sen kestäessä kala näytti voimansa. ”Kolme kertaa sain sen jo lähelle haavia, mutta vielä se piti kovaa virtaa pilkkanaan syöksyen uudestaan sitä vasten uudestaan kauemmas.”

Kun Pasi sai kalan vihdoin haaviin, hän ei punninnut sitä, vaan mittasi pikaisesti, kuvasi ja videoi sekä vapautti sen. ”Varsinkin rasvaevälliset lohikalat ovat kuin timantteja, joita on käsiteltävä erityisen varovaisesti. En myöskään väkisin venyttänyt kalaa mittalaudalla täyteen mittaansa, vaikka varmaan pari senttiä olisi siten tullut lisää pituutta. Se ei kuitenkaan tuntunut sillä hetkellä tärkeältä”, hän korostaa.

Suurtaimen oli tietysti pakkokin vapauttaa, koska se oli rasvaevällinen luonnossa syntynyt kala. ”En kuitenkaan ota rasvaeväleikattujakaan taimenia eräksi kuin ainoastaan, jo ne ovat niin pahasti vahingoittuneita, etteivät enää takaisin laitettuina selviäisi hengissä. Muutenkin vapautan aina suurkalakoon kalat lajista riippumatta. Eräksi voisi ehkä ottaa useamminkin saalista, mutta käytännössä ruokapöytään päätyy joskus harvoin vain sopivan kokoinen ahven”, Pasi kertoo.

Heittämällä saaduista taimenista heittämällä suurin

Vuoksen taimen on Pasin uusi ennätystaimen heittämällä. Ennätys parani kerralla peräti 16 senttiä. ”Se on heittämällä saamistani taimenista heittämällä suurin”, 34-vuotias kalamies myhäilee.

Ottivieheenä suurtaimenelle toimi 14-senttinen Toha-vaappu kuorevärissä, jossa oli kalaa ärsyttämässä vihertävää väri vieheen perässä.

”Muutenkin olen huomannut, että luomut ärsyvärit, kuten muikku, kuore ja salakka ovat aamuhärissä ja iltahämärissä toimivia. Aamu on ehkä parasta ottiaikaa ja pääasiassa tavoittelen nykyään ahventa ja taimenta, mutta myös kuhaan on silloin hyvät mahdollisuudet.

Ahven oli vielä tuntia aikaisempi

Pasi oli seuraavana aamuna kokeilemassa samoja Vuoksen kalapaikkoja sekä taimen- että ahvenvälineet mukanaan. ”Huomasin pian, ettei taimen ole purullaan, joten rupesin yrittämään ahventa. Ässänä hihassa minulla oli blade bait -jigi, vaikkei se näin kylmällä vedellä parhaimmillaan olekaan”, hän kertoo.

”Heitin taas pitkiä heittoja, mutta tällä kertaa kovan virran reunaan ja käsialauitolla edelleen jatkettiin. Otti tuli tällä kertaa viiden aikaan kohdasta, jossa vettä on arviolta 6 metriä ja noin 3-4 metrin syvyydestä. Kun vesi oli viileää, niin kala pisti voimakkaasti kampoihin. Hetkeksi mieleen nousi epäilys hauesta, mutta pian tajusin, että iso ahvenhan seillä siiman päässä on”, Pasi selvittää.

Kalan koko oli joka tapauksessa positiivinen yllätys, sillä ahvenella oli pituutta 43 senttiä ja painoa 60 grammaa yli kilon. Tämänkin kalan Pasi tietenkin vapautti.

”Kala ei ollut ennätysahveneni, vaan suurimmalla saamallani ahvenella oli mittaa 47 senttiä. Ahven onkin minulle ykköskala, jota kalastan ehkä jopa 90-prosenttisesti vesilläoloajasta. Oma arvioni on, että olen elämäni aikana saanut yli 40 suurkalakoon ahventa. Kaikkia en toki ole ilmoittanut suurkalarekisteriin. Lisäksi minulla on rekisterissä suurkuha”, Pasi mainitsee.

Pasi Luhtasen 14.5. Vuokselta saamalla ahvenella oli painoa 1,060 kg ja pituutta 43 cm.

Puuttuva suurhauki tavoitteeksi

Nykyään Pasi keskittyy siis ahvenen kalastukseen niin kesällä kuin talvellakin ja sen päälle tulevat taimenreissut. Kalastamisen hän aloitti jo pikkupoikana isänsä kanssa ja on siitä pitäen kuulunut myös Ruoholahden Urheilukalastajiin.

”Olen yhä seuran jäsen ihan jo kannatuksen vuoksi. Seura järjesti runsaasti hyvää toimintaa nuorille ja järjestää yhä. Oli esimerkiksi paljon onkikisoja ja mukavia ihmisiä. Edelleen seuran ja somen kautta on mahdollista saada paljon hyödyllistä omaankin harrastukseen”, hän sanoo.

Nuorempana Pasi kalasti varsin paljon myös haukea, mutta suurkalakoon kalaa hän ei saanut silloin haaviin asti. ”Läheltä piti useamman kerran, mutta aina tuli jotenkin hätäiltyä tai muuten sössittyä. Suurhauen saaminen vielä joskus onkin yksi tavoitteeni, kun sen yrittämiseen tulee vain nykyistä enemmän aikaa.”

Aktiivisen onkimisharrastuksenkin henkiin herättäminen on myös suunnitteilla. ”Nyt harmittaa, etten silloin aikanaan ilmoittanut saamiani suuria särkikaloja, kuten säyneitä ja lahnoja, rekisteriin. Ja kyllä lajikalastukseenkin panostaminen kiinnostaisi”, Pasi pohtii.

Ollaan kannustavia somessa varsinkin nuorille

Pasi toivoo, ettei somessa oltaisi niin negatiivisia kuin ollaan varsinkaan nuorten kalastajien postauksia kohtaan. Hänen mielestään heille pitäisi antaa ennemminkin myönteistä ja kannustavaa palautetta. ”Toki joskus kysymys ”Pitikö tuokin kala tappaa” on aiheellinen.”

Pasi Luhtasen suurtaimen (järvitaimen) 76 cm

Pyyntipäivä ja aika: 13.5.2024 klo 06.00.
Pyyntipaikka: Imatra, Vuoksi.
Kela: Penn Sargus 2
Vapa: Patriot
Siima: 0,17 mm Mikado Nihonto
Viehe: Toha-vaappu 14 cm, kuoreväri, jossa ärsykkeenä vihreitä pilkkuja vieheen perässä

Pasin suurahven 1,060 kg/43 cm

Pyyntipäivä ja aika: 14.5.2024 klo 05.00
Pyyntipaikka: Imatra, Vuoksi
Kela: Penn Sargus
Vapa: Shimano
Viehe: Mikado M-Vib blade bait jigi, 10 g.
Siima: Mikado 0,10 mm

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Vuoden suurkalastaja

Suurkalarekisteröintien Hall of Fame